Sağlıklı Beslenme - Bugün Ne Pişirelim

Hobileriniz nelerdir, ne işle meşgulsünüz, hangi konulardan anlarsınız... Sizinle aynı zevklere veya uğraşlara sahip üyelerimiz ile tanışın. Paylaşımlarınız ile diğer üyelerimize yardımcı olun.
srpplt23
Mesajlar: 532
Kayıt: 09 Tem 2015, 17:56
İletişim:

Re: Sağlıklı Beslenme - Bugün Ne Pişirelim

Mesajgönderen srpplt23 » 30 Oca 2018, 21:37

Resim
NOHUT SALATASI
Malzemeler

1,5 bardak haşlanmış nohut

1 adet kırmızı biber

1 salatalık

1 adet kuru soğan yada yarım bağ yeşil soğan

1 bardak mısır

Yarım bağ maydanoz

Yarım bağ dereotu

1 limon

Sıvıyağ( Zeytinyağı daha lezzetli oluyor)

Tuz



Kırmızı biber , salatalığı ve soğan küçük küçük doğruyoruz. Maydanoz ve dereotu ince ince kesiyoruz. Malzemelerin tümü bir kaba alıyoruz. Limon suyu, zeytinyağı ve tuz eklenerek salata karıştırıp servise hazır.( İstege göre nane,roka da konulabilir)

srpplt23
Mesajlar: 532
Kayıt: 09 Tem 2015, 17:56
İletişim:

Re: Sağlıklı Beslenme - Bugün Ne Pişirelim

Mesajgönderen srpplt23 » 04 Şub 2018, 21:18

Resim
Peynirli mini toplar
Malzemeler: (200 ml normal bardak kullanıldı)

– 1 yumurta

– 1 bardak ılık su

– 1 bardak ılık süt

– 1 bardak sıvı yağ

-2 çorba kaşığı toz şeker

– 1 tatlı kaşığı tuz

– 2 tatlı kaşığı instant maya

– aldığı kadar un (5 bardak kadar)

içi için:

– 150 gr taze kaşar

– 100 gr salam (veya sosis)

üstü için:

– 50 gr tereyağı

– 1 çay kaşığı sarımsak tozu

– bir kaç dal maydanoz
Bir karıştırma kabına 4 bardak un koyun, ortasını çukur yapın. Yumurta, su, süt, sıvı yağ, tuz, şeker ve mayayı ekleyip yoğurmaya başlayın. Kalan unu azar azar ilave ederek ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur elde edin. (eğer hala ele yapışıyorsa biraz daha un ilave edebilirsiniz) Hamura büyük bir top şekli verin az yağlanmış derin bir kaba aktarın. Kabın üstünü streç film ile kapatıp sıcak bir ortamda mayalanmaya bırakın. Ortamın ısısına bağlı olarak bir saat içinde hamurumuz iki katına kadar mayalanmış olacaktır. Üzerine parmağınızı batırdığınızda çökme izi kalıyorsa mayalanma olmuş demektir. Hamuru tezgaha alın ve havasını alarak hafifçe yoğurun. Hamuru ceviz büyüklüğünde eşit bezeler halinde bölün. Elinizde hepsine minik top şekli verin.

Taze kaşarı 1 cm lik küpler halinde kesin. Salamları da minik parçalara bölün. Hamur bezelerini avucunuzda veya tezgahta hafifçe bastırarak avuç genişliğinde açın. Ortasına bir parça kaşar peyniri ve salam koyup kenarları kapatıp tekrar top şekline getirin. Tüm bezelere böyle şekil verip kalıbınıza aralıklı olarak yerleştirin. Benimki gibi bir kelepçeli kalıp kullanıyorsanız bu ölçülerle iki adet çiçek ekmeğiniz olacak. Tümünü hazırladığınız mini ekmekleri tepsi mayası gelene kadar 20-30 dk kadar mutfak tezgahında bekletin. Mayalanması tamamlandıktan sonra 180 derece fırında üzeri güzelce kızarana kadar 30-40 dk pişirin.

Pişen mini ekmekleri fırından alın. Bir tavada tereyağını eritin, içine ince kıydığınız maydanozu ve sarımsak tozunu ilave edin. Bu aromalandırılmış yağı fırça ile ekmeklerin üzerine sürün. Sıcak sıcak servis edin.

srpplt23
Mesajlar: 532
Kayıt: 09 Tem 2015, 17:56
İletişim:

Re: Sağlıklı Beslenme - Bugün Ne Pişirelim

Mesajgönderen srpplt23 » 11 Şub 2018, 12:07

Resim
Nugget Nasıl Yapılır?
Malzemeler
400 gr kemiksiz tavuk göğüs,
1 yemek kaşığı patates gevreği,
1/3 su bardağı su,
1 çay kaşığı sarımsak tozu,
1/2 çay kaşığı tuz,
yarım çay kaşığı karabiber,
3/4 su bardağı mısır gevreği,
1/4 su bardağı rendelenmiş parmesan peyniri
Nugget Nasıl Hazırlanır?
Nugget Tarifi

İlk olarak, mısır gevreğini rondonun içine alıp ince bir kırıntı oluşturana kadar rondodan çekin. Daha sonra derin bir kaba alın ve içerisine rendelenmiş parmesan peynirini de alın. Tavukları bir parmak kalınlığında kesin. Tavuk dilimlerini rondoya alın. İçerisine patates gevreği, su, sarımsak tuzu, tuz ve karabiberi de alıp tavuklar iyice doğranana kadar rondodan geçirin.

Daha sonra, ıslak ellerinizle bu karışımdan köfte büyüklüğünde parçalar alıp nugget köftesi hazırlayın. Her nugget için 1 yemek kaşığı tavuklu karışım yeterli olacaktır. Daha sonra nuggetleri bir fırın tepsisine alın ve 1 saat kadar dondurucuda bekletip daha sonra fırında iyice kızarana kadar pişirin. Dilerseniz yağda da kızartabilirsiniz. Afiyet olsun…

srpplt23
Mesajlar: 532
Kayıt: 09 Tem 2015, 17:56
İletişim:

Re: Sağlıklı Beslenme - Bugün Ne Pişirelim

Mesajgönderen srpplt23 » 20 Şub 2018, 21:33

Resim
Domates Soslu Köfteli Parmak Patlıcan Tarifi
Domates Soslu Köfteli Parmak Patlıcan Tarifi için Malzemeler
3-4 adet kemer patlıcan (ince uzun patlıcan) 1 çay bardağı sıvıyağ Köfte harcı için; 500 gr köftelik az yağlı dana kıyma 1 adet orta boy kuru soğan 2 dilim bayat ekmeğin içi 1 çay kaşığı tuz, karabiber 1 çay kaşığı kimyon 1 yemek kaşığı un Sos için; 5-6 adet orta boy domates 3 yemek kaşığı zeytinyağı 3 diş sarmısak 2 yemek kaşığı sirke (üzüm ya da elma sirkesi kullanılabilir) 1 demet maydanoz 1 çay kaşığı tuz, kuru fesleğen

Domates Soslu Köfteli Parmak Patlıcan Tarifi Hazırlanışı

Patlıcanların sapları kesilip alacalı (çizgili) soyulduktan sonra, acısının çıkması için bol tuzlu suda 15-20 dakika bekletilir. Yıkanıp süzülerek yarım parmak kalınlığında doğranır.
Sıvıyağ orta boy derin bir tavada kızdırılıp patlıcanlar, bu yağda yumuşayıncaya kadar kızartıldıktan sonra el süzgeci yardımıyla alınır.
Köftenin hazırlanması için; kıyma, parçalanamış ekmek içi ve rendelenmiş soğan derin bir kapta karıştırılır. Tuz, karabiber ve kimyon eklenerek sıkıca yoğrulur.
Hazırlanan harçtan parçalar koparılarak iki santim çapında yuvarlak köfteler yapıldıktan sonra, içine un serpilmiş bir tepside unlanarak biriktirilir.
Unlanan köfteler, patlıcan kızartılan yağda 5-6 dakika, sallanarak kızartılır. Sonra da bir el kevgiriyle süzülerek çıkarılır.
Diğer taraftan, sosun hazırlanması için; domatesler ortadan ikiye bölünüp rendelenir.
Zeytinyağı, pirinç tanesi büyüklüğünde doğranmış sarmısaklar ve rendelenmiş domatesler orta boy bir tencereye aktarılıp tuz da serpilir. Orta ısılı ateşte, arada sırada karıştırılarak pişirilir.
Kaynamaya başlayınca üzerine sirke de eklenir ve 1 dakika sonra ocaktan alınır. Tuz ve fesleğen katılıp karıştırılır.
Patlıcanlar orta boy, kenarları yüksek bir fırın kabına dizilir. Üzerine köfteler yerleştirilip en üste domatesli sos gezdirilirn.
Yaklaşık 5 dakika önceden ısıtılmış ve 175 dereceye ayarlanmış fırında 15-20 dakika kadar pişirilip çıkarılır. Üzerine ince kıyılmış maydanoz serpiştirilip sıcak sıcak servise sunulur.

srpplt23
Mesajlar: 532
Kayıt: 09 Tem 2015, 17:56
İletişim:

Re: Sağlıklı Beslenme - Bugün Ne Pişirelim

Mesajgönderen srpplt23 » 01 Mar 2018, 20:03

Resim
Cevizli Haşhaşlı Çıtır Börek Tarifi
Malzemeler

2 adet böreklik hazır yufka
1 su bardağı haşhaş ezmesi (1 su bardağı sıvıyağ ,yarım su bardağı toz şeker karıştırıp karışım elde edin)
1 su bardağı ceviz içi

Hazırlanışı:
1 su bardağı ceviz, 1 su bardağı haşhaş ezmesi (1 su bardağı sıvıyağ, yarım su bardağı şekerle karıştırılıp bir karışım elde ediyoruz.
1. yufkamızı serelim hazırladığımız haşhaşlı iç malzememizden her tarafına seriyoruz.
Üstüne ikinci yufkamızı serip haşhaşlı malzemeden tekrar sürüyoruz ve bolca ceviz serpiyoruz
Yufkalarımızın iki ucundan rulo yaparak ortada buluşturuyoruz ve bıçakla iki parçaya ayırıyoruz.
Videodaki gibi verev verev şeklinde kesiyoruz.
Üzerlerine kalan harçtan biraz sürüp önceden ısıtılmış fırında 180 derecede kızarana kadar pişirelim.
Afiyet olsun

srpplt23
Mesajlar: 532
Kayıt: 09 Tem 2015, 17:56
İletişim:

Re: Sağlıklı Beslenme - Bugün Ne Pişirelim

Mesajgönderen srpplt23 » 25 Mar 2018, 18:15

Resim
Haşhaşlı Amasya Çöreği
Haşhaşlı Amasya Çöreği Malzemeleri
Hamuru İçin;
1 kg un
Tuz
Su
Bir avuç kuru maya
İçi İçin;
Haşhaş
Ceviz
Sıvı yağ
Üzeri İçin;
Yumurta sarısı
Adım Adım Hazırlanışı
Öncelikle bir yoğurma kabında unu ekleyin ve ortasını havuz şeklinde açınız. Unun ortasına maya ve tuzu ekleyin. Suyu yavaş yavaş ekleyin ve yoğurmaya başlayın.
Yumuşak olarak yoğurduğunuz hamuru mayalanması için bırakınız.
Hamur mayalanırken iç harcı için ceviz, haşhaş ve sıvı yağını bir kap içinde karıştırınız.
Mayalanan hamuru 5 adet bezeye ayırın ve bezeleri servis tabağından biraz daha büyük bir boyutta açınız.
Hazırladığınız haşhaşlı harcı bezelerin arasına sürün ve bezeleri üstüste koyun. Son hamurun üzerine harç sürmeyin.
Daha sonra bezeleri ince şeritler halinde keserek burgu şeklinede sarın.
Burguları tepsiye dizin ve üzerine yumurta sarısı sürün
Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Pişen bezeleri fırından aldıktan sonra kurumaması için üzerlerine su serpin.
AFİYET OLSUN

srpplt23
Mesajlar: 532
Kayıt: 09 Tem 2015, 17:56
İletişim:

Re: Sağlıklı Beslenme - Bugün Ne Pişirelim

Mesajgönderen srpplt23 » 25 Mar 2018, 18:23

Resim
Bat Yemeği Tarifi, Bat Tokat Yöresi Yemeği
TOKAT YÖRESİ BAT YEMEĞİ TARİFİ

MALZEMELER

2 su bardağı yeşil mercimek

10 yemek kaşığı ince kısırlık bulgur

1,5 yemek kaşığı salça (kaynatma salça tercih edilir)

Tuz, karabiber

Yeteri kadar su
bat yemegi tarifi1 demet maydanoz

1 demet dereotu

1 demet taze soğan

1 tatlı kaşığı nane

1 tatlı kaşığı reyhan

3 adet sivribiber

1 çay bardağı çekilmiş ceviz 3 adet domates

YAPILIŞI VE HAZIRLANMASI

1. Yeşil mercimek biraz sulu pişirilir. Sıcakken içine bulgur dökülür. Biraz yumuşayıncaya kadar bekletilir.

2. Sonra salça, tuz, karabiber, nane ve reyhan katılır.

3. Yeşil soğan, maydanoz, dereotu ve sivribiber de ince doğranarak ve kabukları soyulup, küçük doğranmış domatesle birlikte diğer malzemelerin içine katılır

4. Tabaklara servis yapılırken üzerine dövülmüş ceviz serpilir Salamura üzüm yaprağı veya yufka, lavaş gibi ince ekmekle iyi

srpplt23
Mesajlar: 532
Kayıt: 09 Tem 2015, 17:56
İletişim:

Re: Sağlıklı Beslenme - Bugün Ne Pişirelim

Mesajgönderen srpplt23 » 10 Haz 2018, 09:24

Resim
Patatesli Tavuk Sarma Tarifi
4 kişilik

Malzemeler:
4 adet dövülmüş tavuk bifteği (fileto)
2 adet orta boy patates
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığından az tereyağ
Yarım çay bardağı süt
1 çay bardağı kaşar rendesi
1 çay bardağı sıvıyağ
Tuz,kekik,karabiber,pulbiber,nane
Şimdi Sıra Hünerli Ellerde:

Tavuk bifteklerini derin bir kaseye alıp yarım çay bardağı sıvıyağ,kekik ve tuz ekleyerek iyice karıştırıyoruz ve malzemeyi içine çekmesi için kenarda bekletiyoruz.Bu arada patatesleri soyup küp küp doğruyoruz ve hafif tuzlu suda iyice yumuşayana kadar haşlıyoruz.Haşlandıktan sonra süzgeçte süzüyoruz.Bir tavaya yarım çay bardağı sıvyağ alıp yemeklik doğranmış soğan ve satımkları pembeşelene kadar kavuruyoruz.Ardından salçayı ekleyip kavurmaya devam ediyoruz.Tuz,karabiber,pulbiber,nane ekliyoruz ve karıştırıyoruz.En son haşlanan patatesleri ilave edip ezerek karıştırıyoruz ve tavuk sarmamızın iç harcını ocaktan alıyoruz.Yarım çay bardağı sütü de ekleyip son kez harcı karıştırıyoruz.Sosta beklettiğimiz tavuk bifteklerini tezgaha iyice açıyoruz.İçine bir yemek kaşığı patatesli harçtan koyup sarıyoruz ve açılmaması için kürdan batırarak kenarlardan tutturuyoruz.Çok az yağladığımız borcama yada fırın tepsisine diziyoruz.


“Hobiler & Uğraşlar” sayfasına dön

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir