Sağlıklı Beslenme - Bugün Ne Pişirelim

Hobileriniz nelerdir, ne işle meşgulsünüz, hangi konulardan anlarsınız... Sizinle aynı zevklere veya uğraşlara sahip üyelerimiz ile tanışın. Paylaşımlarınız ile diğer üyelerimize yardımcı olun.
srpplt23
Mesajlar: 532
Kayıt: 09 Tem 2015, 17:56
İletişim:

Re: Sağlıklı Beslenme - Bugün Ne Pişirelim

Mesajgönderen srpplt23 » 21 Kas 2017, 19:44

Resim
Dereotlu Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru İçin:

3 su bardağı un (kullandığınız su bardağı klasik olacak),
1 demet dereotu,
2 adet yumurta (birinin sarısını üzeri için ayırın),
100 gr margarin veya tereyağı (oda sıcaklığında),
1 kahve fincanı zeytinyağı,
2 çorba kaşığı yoğurt,
1 çay kaşığı tuz(çok dolu olmasın 1 çay kaşığı silme olacak),
1 paket kabartma tozu,
2 çorba kaşığı sirke,
Üzeri için:

1 yumurta sarısı,
1 çorba kaşığı zeytinyağı,
Mavi haşhaş (veya çörekotu, susam).
Dereotlu Poğaça Yapılışı

Dereotunun saplarını kesip atıyoruz ve sadece üst kısımlarını kullanıyoruz. Üst kısımları ince ince kıyıyoruz.
2 su bardağı unu tabağa boşaltıyoruz. Unun ortasına dereotlarını koyuyoruz.
Üzerine margarin ve zeytin yağını ilave ediyoruz.
1 yumurtanın sarısını ayırıp kalan yumurtaları harca ekliyoruz.
Harcın üzerine yoğurdu ve tuzu ekliyoruz.

Küçük bir kabın içerisine sirkeyi koyuyoruz. İçerisine kabartma tozunu döküp iyice karıştırıyoruz.
Sirkeli karışımı harca ilave ediyoruz ve bir elinizle yoğurmaya başlıyoruz.
Hamur çok yapışkan olursa kalan bir bardak unu da ekleyip yoğurmaya devam ediyoruz. (yumuşak kıvamlı bir hamur olacak)
Hamuru yoğurduktan sonra üzerine bir bez örtüp 30 dakika kadar dinlendiriyoruz.

Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avucumuzda yuvarlıyoruz. Üzerine bastırarak hamuru açıyoruz.
Açtığımız hamuru yarım ay şeklinde katlıyoruz. Birbirine değen kenarlarını bastırarak yapıştırıyoruz ve yağlanmış tepsiye diziyoruz.
Ayırdığımız yumurta sarısını ve zeytin yağını bir tabakta karıştırıyoruz. Fırça ile dereotlu poğaçaların üzerine sürüyoruz.
Mavi haşhaş, susam veya çörekotu ile poğaçaların üzerini süsleyebiliriz.

srpplt23
Mesajlar: 532
Kayıt: 09 Tem 2015, 17:56
İletişim:

Re: Sağlıklı Beslenme - Bugün Ne Pişirelim

Mesajgönderen srpplt23 » 24 Kas 2017, 19:41

Resim
Patlıcan Yatağında Dana Kavurma
Malzemeler:

2 adet büyükçe bostan patlıcan
250 gr dana kuşbaşı
1 çorba kaşığı süzme veya 3 çorba kaşığı normal yoğurt
Zeytinyağı
1 Diş sarımsak
Kekik
Karabiber
Pul biber
Kırmızı acı toz biber
Tuz

Hazırlanışı:

Ben patlıcanları ızgara tavada közledim. Siz isterseniz fırında da közleyebilirsiniz.
Patlıcanların her bir yüzünü yaklaşık beş dakika közlediğim için ortalama közleme işlemi 20-25 dakika sürdü.
Bu esnada dana kuşbaşı eti tavaya alıp çok az su ve bir çay kaşığı tuz ekleyerek pişirmeye başlayın. Et suyunu çektikten sonra 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ilave ederek eti kavurmaya başlayın. Karabiber, taze veya kuru kekik ekleyin. Etler kısık ateşte kavrulurken patlıcanlar muhtemelen közlenmiş olacaktır. Elinizi yakmadan patlıcanları dikkatlice soyun. Bir bıçakla sürekli vurarak doğrayın. Yoğurt, 1 diş dövülmüş sarımsak ve 1 çay kaşığı tuz ekleyerek iyice karıştırın. Servis edeceğiniz tabaklara yayarak koyun.
Etleri kavrulur kavrulmaz patlıcanların üzerine koyun. Aynı tavada 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı veya tereyağı kızdırıp pul biber ve kırmızı acı toz biber yakın. Bu sosu da etlerin üstüne döktükten sonra servis edebilirsiniz. Tabağı da dilediğiniz gibi sebzelerle süsleyebilirsiniz.
Afiyet olsun

srpplt23
Mesajlar: 532
Kayıt: 09 Tem 2015, 17:56
İletişim:

Re: Sağlıklı Beslenme - Bugün Ne Pişirelim

Mesajgönderen srpplt23 » 28 Kas 2017, 19:07

Resim
Ispanaklı Açma Börek Tarifi
Malzemeler:
Hamuru için
4 Çorba kasesi un
Su
İçine Koymak İçin
1 Çay kaşığı karabiber
4-5 soğan
1 Tatlı kaşığı kekik
750 Gr ıspanak
1 Çay kaşığı kişniş
1 Çay kaşığı pul biber
1 Çay kaşığı kırmızı toz biber
Hamuru açarken katların arasına sürülecek
1 Çorba kasesi zeytinyağı
Üzeri İçin
Susam
1 yumurtanın sarısı
Hazırlanışı:
Hamur yoğuracağınız kabın içine unu ve tuzu koyup ortasını açın. Suyunu ilave edin.
Bu kez özellikle denemek için ılık su kullanmadım. Normal su kullandım.
Çok daha güzel olduğunu söyleyebilirim.
Çok sert olmayan, ele de yapışmayan bir hamur yoğrulur.
Hamur ortadan kesilerek kontrol edilir.
Yoğurma işlemi bittiğinde kesik ten hava kabarcıkları görünüyorsa hamurunuz güzel yoğrulmuş demektir.
Üzerini örtün, bırakın bir yarım saat kadar dinlensin.
O arada ıspanaklar küçük doğranır, tencereye koyulur, biraz kavrulur.
Çok kavurmuyorum. Sadece biraz sönmesi yeterli. Suyunu bırakır aynı zamanda.
Ayrı bir tavada soğanları kavurup, baharatlarını ilave edip en son da ıspanakları ekleyin.
Suyunu iyice süzerek ve soğumaya bırakın.
Hamur ikiye bölün. Her bir hamurdan 10 tane beze yapın, un ve merdane yardımı ile.
Toplamda alt 10, üst 10 olmak üzere 20 beze hazırlamış oldunuz.
Merdane yardımı ile yuvarlak servis tabağı büyüklüğünde açın.
Üzerini fırça yardımı ile yağlayın, bir servis tabağının üzerine koyun hepsini.
Merak etmeyin yağladığınız için yapışmıyor.
10 bezeyi böyle açıp tepsinizi yağlayın.
Boyuna göre yavaş yavaş elinizle kenarlarından çekiştirerek büyütün.
Tepsiye yerleştirin. Üzerine ıspanaklı harcı her yerine gelecek şekilde dökün.
Diğer 10 bezeyi de aynı şekilde açıp tepsinin üzerine yerleştirin.
Elinizle alt kenarı üste getirerek başparmağınızla kapatın. Ispanaklı harcın suyu akmasın diye.
Bıçakla istediğiniz şekilde kesin. Fırça yardımı ile önce yağ, ardından yumurtanın sarısını sürün.
170 derece ısıtılmış fırında 40 dakika kadar pişirin.
Altı az piştiği için ben ısıyı düşürüp beş dakika kadar öyle pişirdim.
Fırına atıp mutfağı terk etmeyin derim. Her fırının ısı ayarı farklı kontrollü pişirmekte fayda var.
Nefis çıtır çıtır bir börek oldu. 8 Dilim çıktı.
Hamurunuzdan artarsa hemen teflon tavada lahmacun hamuru gibi açıp pişirebilirsiniz.
Ben yağ olarak çok güzel bir zeytinyağı kullandım.
Siz isterseniz tereyağını eriterek katların arasına sürebilirsiniz.
Afiyet olsun.

srpplt23
Mesajlar: 532
Kayıt: 09 Tem 2015, 17:56
İletişim:

Re: Sağlıklı Beslenme - Bugün Ne Pişirelim

Mesajgönderen srpplt23 » 30 Kas 2017, 21:50

Resim
Alabaş (Kohlrabi) Turpu Salatası Tarifi - Yapılışı


Malzemeler:
4 kişilik

1 adet alabaş (kohlrabi) turpu
2 adet Amasya elması
2 kibrit kutusu tulum peyniri yada eski kaşar peyniri
4-5 dal maydanoz
2 avuç ceviz içi
Yarım limon
1-2 çorba kaşığı zeytinyağ
Pulbiber

Yapılışı:

Kabuklarını soyduğunuz alabaş turpu ve Amasya elmalarını rendenin ince dilimleyici kısmı ile dilimleyin. Özellikle elmaların üzerine kararmaması için limon sıkın.
Tulum peynirini yada eski kaşar peynirini de rendenin ince dilimleyici kısmı ile dilimleyin. Tulum peyniri dökülen bir formda ise ufalayın.

Servis tabağına alabaş turpu ve elma dilimlerini karışık olarak yerleştirin. Üzerine ve aralara peynir dilimleri yerleştirin. Limon suyu ve zeytinyağ ekleyin.

Son olarak ince kıydığınız maydanozu ve pul biberi ekleyerek salatanızı tamamlayın.

Nefis lezzeti ile alabaş turpu salatanız servise hazır.

ALABAŞIN FAYDALARI
Alabaş, içindeki bolca potasyum sayesinde tansiyonu dengeleme konusunda üstüne tanımıyor, özellikle yüksek tansiyon sorunu olanların yardımına koşuyor.
Tansiyonu dengelemesi sayesinde kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor.
Alabaş, demir bakımından zengin olduğu için kansızlık sorunu çekenlere destek oluyor.
Güçlü antioksidan özelliği göstermesi sayesinde vücuda giren serbest radikallerle savaşıyor, kanserli hücrelerin oluşması, var olanlarınsa büyüyüp yayılması gibi riskleri en aza indiriyor.
Kan basıncını düzenlemesinin etkisiyle yorgunluk, sinir, stres gibi durumların üstesinden daha kolay gelmenize yardımcı oluyor.
Böbrek sağlığını korumada ve iyileştirmede de olumlu etkileri olduğu biliniyor.
İçindeki bolca vitamin ve mineral nedeniyle üst solunum yolu enfeksiyonlarının hızla geçmesini sağlıyor, grip ve nezle gibi sorunları hızlıca ortadan kaldırıyor.
Alabaşın yumru kısmı sıkılarak çıkarılan suyu, bitmek bilmeyen öksürüğe çare oluyor.
Tüm bu faydaları yetmezmiş gibi alabaş bir de düşük kaloriye sahip olması sayesinde diyetlerin en büyük destekçisi oluyor.

srpplt23
Mesajlar: 532
Kayıt: 09 Tem 2015, 17:56
İletişim:

Re: Sağlıklı Beslenme - Bugün Ne Pişirelim

Mesajgönderen srpplt23 » 06 Ara 2017, 20:38

Resim
KREMALI MANTARLI ET SOTE, PATATES PÜRESİ
MALZEMELER:

Yarım kilo biftek ( jülyen kesilecek)
1 adet soğan
250 gr mantar
100 gr krema
3 kaşık sıvıyağ 1 kaşık tereyağ
karabiber pul biber tuz kekik

Etleri yağsız olarak teflon tavaya alıp suyunu salıp çekene kadar kavuralım. ayrı bir yerde wok tava olursa daha iyi olur sıvı yağ ve tereyağı kızdırıp jülyen doğranmış soğanı kavurmaya başlayalım. İçine saplarını kesmeden doğradığımız mantarları ekleyelim kavurmaya devam edelim. Öteki tarafta ön kavurma yaptığımız etlerimizi de bu karışıma ekleyip kavuralım. Tuzunu ve baharatlarını ekleyelim en son kremamızı döküp kısık ateşte pişirelim. İndirmeden önce ocağın altını açalım ki suyunu iyice çeksin.

PATATES PÜRESİ

4 Adet büyük patates
100 gr tereyağ
2 su bardağı süt
tuz, beyaz biber veya karabiber

patateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayalım. Tuzunu ve sütüde patateslerle birleştirip iyice yumuşayana kadar pişirelim. Eğer ki süt ilavesi az gelirse su ekleyebilirsiniz arada. Patatesler iyice ezildiğinde tereyağını ekleyip ezici ile ezelim. Tekrar ocağın üzerine alıp artı süt ilavesi ile kendinize göre ayarlayabiliriz kıvamını kavurup karabiber yada beyaz biber ile tatlandıralım.

srpplt23
Mesajlar: 532
Kayıt: 09 Tem 2015, 17:56
İletişim:

Re: Sağlıklı Beslenme - Bugün Ne Pişirelim

Mesajgönderen srpplt23 » 12 Ara 2017, 21:49

Resim
KARNABAHAR KIZARTMASI
Malzemeler1 adet
orta boy karnabahar
5 su bardağı
sıcak su
1 tatlı kaşığı
un
Kızartma harcı için:2 adet
yumurta
1 su bardağı
süt
3 yemek kaşığı
un
1/4 çay kaşığı
tuz
Kızartmak için:4 yemek kaşığı
zeytinyağı
Pişirme Önerisi
Karnabaharları daha kısa sürede kızarması için kızgın ve derin yağda ya da fritözde de kızartabilirsiniz.Kızartma harcında kullanacağınız süt miktarını yarıya indirip, yerine maden suyu ekleyebilirsiniz.

Nasıl Yapılır?
Sert yapıda olan kök kısmını kestiğiniz ve yeşil yapraklarını temizlediğiniz orta boy karnabaharı, çiçeklerine ayırın.
Karnabaharın kendine has kokusunu alması ve sindirimi rahatlatması adına tencereye aktardığınız unlu sıcak suda karnabaharları 6-8 dakika kadar haşlayın.
Haşlanan karnabaharları suyunu süzdürdükten sonra bir kevgir yardımıyla servis tabağına çıkartın.
Kızartma harcı için; ayrı bir kaba aldığınız yumurtalar, süt, un ve tuzu bir çırpıcı yardımıyla pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırın.
Zeytinyağını geniş tabanlı bir tavada kızdırın. Kızartma harcına tamamen batırdığınız haşlanmış karnabaharları, kızgın yağda altın sarısı renk alana kadar kızartın.
Fazla yağını bırakması için kağıt havlu üzerinde beklettiğiniz kızarmış karnabaharları, ılık olarak arzuya göre yoğurt sosuyla birlikte servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.
Servis Önerisi
İncecik kıyılmış dereotlu ve sarımsaklı yoğurtla servis edebilirsiniz.

srpplt23
Mesajlar: 532
Kayıt: 09 Tem 2015, 17:56
İletişim:

Re: Sağlıklı Beslenme - Bugün Ne Pişirelim

Mesajgönderen srpplt23 » 14 Ara 2017, 22:26

Resim
Şehriye pilavı ve biber soslu misket köfte: 4 kişilik
Malzemeler :
Pilav için:
– 2 su bardağı iri arpa şehriye
– 1 kuru soğan
– 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
– 1 yemek kaşığı tereyağı
– 1 tatlı kaşığı baharatlı sebze tuzu
– 1 çay kaşığı tuz
Biber soslu misket köfte için :
– 350 gr dana köftelik kıyma
– 1 adet küçük kuru soğan
– 2 dilim bayat ekmek
– bir kaç dal maydanoz
– tuz, karabiber
– 2 domates
– 1 adet iri kırmızı biber
– zeytinyağı
– 1 tatlı kaşığı baharatlı sebze tuzu
– üzeri için taze kekik
Pilav için soğanı ince yemeklik doğrayın. Tenceye alıp bir kaç kaşık zeytinyağı ve tuz ile orta ateşte yakmadan soteleyin. Soğanlar yumuşadığında şehriyeleri ilave edip kavurmaya devam edin. 1 tatlı kaşığı sebze tuzunu ve tereyağını ekleyip biraz daha kavurun. Üzerini örtecek kadar sıcak su ilave edip kapağını kapatın. Kısık ateşte tüm suyunu çekene kadar pişirip ateşi kapatın, demlenmeye bırakın.
Köfte için soğanı rendeleyin, bayat ekmekleri su ile ıslatıp sıkın, maydonozları ince kıyın. Ekmek içi, soğan, kıyma, maydonoz, tuz ve karabiber hep birlikte yoğurun. Karışımdan misket köfteler yuvarlayın. Tavaya bir kaç kaşık zeytin yağı koyup ateşe alın. Isınınca köfteleri ilave edin, tavayı sallayarak her tarafının eşit olarak pişmesini sağlayın. Onlar pişerken diğer yanda domatesi ve biberi rendeleyin kızaran köftelerin üzerine ilave edin. Sebze tuzunu ekleyerek tatlandırın. Kapağı kapatıp kısık ateşte domatesler suyunu çekene kadar pişirin.

srpplt23
Mesajlar: 532
Kayıt: 09 Tem 2015, 17:56
İletişim:

Re: Sağlıklı Beslenme - Bugün Ne Pişirelim

Mesajgönderen srpplt23 » 17 Ara 2017, 20:45

Resim
FIRINDA SOSLU ÇUPRA
Malzemeler

Tarif

Temizlediğiniz çupraların her iki yüzeyine ikişer derin çizik atın,tuzlayın.
bir fincan z.yağı,bir tatlı kaşığı hardal ve mayonez,bir limonun suyu,bir tutam kişniş, karabiber,pulbiberi karıştırıp çupraların içine dışına iyice yedirin.
ve 1 saat dolapta dinlendirin.
teflon fırın tepsisini yağlayıp ,tabanına defne yaprağı sererek balıkları dizin.
halka doğranmış bol soğan,dilim domates,sivri biber ve bol maydonoz koyarak üzerini folye ile kapatıp 200 derece fırına verin.
30dk sonra fırının üst ızgarasını açarak, folyeyi çıkartıp üzerine dilim tereyağı serpiştirerek ızgarada kızarana dek kurutmadan pişirin.
haşlanmış patates ve havuç garnütürü ve bol yeşillik eşliğinde servis yapın.

srpplt23
Mesajlar: 532
Kayıt: 09 Tem 2015, 17:56
İletişim:

Re: Sağlıklı Beslenme - Bugün Ne Pişirelim

Mesajgönderen srpplt23 » 21 Ara 2017, 21:06

Resim
Ispanak ve sucuklu enfes makarna
Malzemeler:

Füme sucuk
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 orta boy soğan
Domates sosu
2 su bardağı tavuk suyu
Makarna
3 su bardağı taze ıspanak
Rendelenmiş Monterrey Jack peyniri. Bizde bu tada en çok benzeyen İzmir tulumu. Bana sorarsanız parmesan da olur.
1 bütün yeşil soğan
Tarif:

Sucukları 1 yemek kaşığı zeytinyağında kızartıyoruz. Sonra fazla yağı süzüyoruz.
Kuru soğanı küp küp doğrayıp, sucuk üzerine ekleyip soteliyoruz.
Domates ve tavuk suyunu ilave ediyoruz.
1-2 dakika sonra makarnayı ekleyip karışımımız kaynamaya başlayınca altını kısarak ağzını kapıyoruz ve yaklaşık 10 dakika bekliyoruz.
Doğranmış ıspanakları katıp 3-4 dakika karıştırıyoruz.
Peyniri ekleyip eritiyoruz.
Doğrannmış yeşil soğan ilave edip servis ediyoruz.

srpplt23
Mesajlar: 532
Kayıt: 09 Tem 2015, 17:56
İletişim:

Re: Sağlıklı Beslenme - Bugün Ne Pişirelim

Mesajgönderen srpplt23 » 24 Ara 2017, 21:03

Resim
Antep Katmer Tarifi
Antep Katmer Malzemeleri
1 adet baklavalık yufka
3 çorba kaşığı toz antep fıstığı
2 çorba kaşığı toz şeker
2 çorba kaşığı taze kaymak
1 tatlı kaşığı tereyağ

Antep Katmer Nasıl Yapılır?
Taze aldığınız baklavalık yufkanızı açarak masanızın üzerine serin.
Yufkanın tam ortasına kare alanı kaplayacak şekilde; 3 çorba kaşığı toz antep fıstığı, 2 çorba kaşığı toz şeker ve 2 çorba kaşığı taze kaymağı yayın.
Malzemeleri eklediğiniz yufkayı kare olacak şekilde katlayın ve teflon tavayı ısıtarak içerisine koyun.
Altlı üstlü çok hafif tereyağ sürerek kızarana kadar pişirin.
Pişirdiğiniz katmeri parçalara ayırıp, üzerine toz antep fıstığı dökerek servis yapın. Dilerseniz dondurma ile de servis yapabilirsiniz ;)


“Hobiler & Uğraşlar” sayfasına dön

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir